
Historie
Start
Begin jaren 80 van de vorige eeuw zagen veel dweilorkestjes het levenslicht. Met een vriendengroep van 15 stellen werd het Esche carnaval bezocht. Bij het zien van verschillende blaaskapellen ontstond het idee om zelf voor het volgende carnaval een eigen muziekgezelschap op te richten.
Op 3 april 1983 werd er een bijeenkomst gehouden en daar werd besloten dat we met 12 mannen van de vriendengroep zouden starten. Geen van allen konden noten lezen of speelden een instrument. Op basis van de voorkeur van de leden werden instrumenten gekocht en werd er les genomen. Een naam werd bedacht en de Volle Bloas (VB) was een feit. Als repetitieruimte mochten we op woensdagavond gebruik maken van de enigszins vervallen, niet gebruikte kantine van Van Oerle Alberton op Zandvliet.
Dirigenten
Er werd een dirigent gezocht en die werd gevonden in Den Bosch. Deze werd echter snel vervangen door Willy Verniers, een klarinettist met harmonie ervaring, die nu nog steeds bij de VB speelt.
De eerste nummers werden ingestudeerd met behulp van door Willy verzorgde cassettebandjes met daarop voor ieder instrument de eigen partij.
Het lukte en met Carnaval 1984 speelden we, zij het nog niet vlekkeloos, vier nummers.
In het jaar daaropvolgend werd Mari van Gils (beroeps muzikant en-dirigent) bereid gevonden om ons te helpen. Hij arrangeerde nummers voor de VB, rekening houdend met de talenten van de verschillende muzikanten en hij zorgde voor steeds betere uitvoeringen.
Na een tiental jaren werd de werkdruk als dirigent van harmonieorkesten en arrangeur te hoog en moest hij stoppen. We hadden het geluk Joop Bakker (2de dirigent van de Genie Kapel) bereid te vinden om het stokje over te nemen. Helaas werd deze samenwerking wreed doorbroken door het ongeluk van de Genie Kapel tijdens de Herculesramp en moesten we veel te vroeg afscheid nemen van Joop. Robbert Jan Krook kwam op de bok en heeft ook een tiental jaren meegewerkt aan de bloei van de VB en veel van zijn arrangementen, zoals ook die van Mari, worden nog steeds gespeeld. Daarnaast hebben tussendoor nog verschillende andere dirigenten voor de VB gestaan zoals Peter Spierings, Willy van den Dungen, Kees Laak en Ad van de Wijdeven.
Momenteel speelt de VB onder bezielende leiding van dirigente/ hoorniste/ alt saxofoniste Marion Verhoof – van der Pas.
De gedoodverfde Mannen band
Gestart met 12 man en doorgegroeid naar meer dan 20 mannelijke leden.
De bezetting bestaat uit slagwerk (kleine- en grote trom, bekkens en percussie, klarinetten, alt- en tenorsaxen, trompetten, trombones, tuba’s en een sousafoon).
Doordat er gestart is met vrienden van nagenoeg dezelfde leeftijd (30-jarigen) is de gemiddelde leeftijd van de VB-leden in 2014 rond de 60 jaar en daardoor gedoemd om zichzelf langzaam maar zeker op te heffen.
Verjonging was en is noodzaak en daarom werd in dat jaar onder andere besloten, het meer dan 30 jaar gehanteerde standpunt dat vrouwelijke leden taboe zijn, in goed overleg te verlaten. Dit bleek een zeer juiste beslissing met als gevolg verjonging en uitbreiding van instrumenten met piccolo, dwarsfluit en hoorn. In 2020 zijn er 4 vrouwen en 16 mannen actief.
Helaas hebben we dit jaar in mei afscheid moeten nemen van een trouw en zeer gewaardeerd lid onze tenorsaxofonist Harry van de Velden.
In December 2020 hebben we wederom een groot verlies gehad en hebben we afscheid moeten nemen van Hans van Griensven. Een zeer goede, gezellige, lieve en gewaardeerde trompetist.
Evenementen en optredens
De VB is ook als organisator in haar 33-jarig bestaan succesvol gebleken.
Het Muziekskes festijn voor de Boxtelse Muziekskes tussen Kerst en Nieuwjaar in zaal Bellevue 10 jaar lang.
Once upon a time on Zandvliet en Am Blauen Dommel in de feesttent bij Café Den Boer
Petazzie! Waar de VB aan de wieg stond en 11 jaar actief organiseerde tot het werd overgedragen aan een ander organisatie.
De Volle Bloas Non Stop in januari, 5 jaar lang.
De Waggelbocht al jaren tijdens de optocht met Carnaval in Boxtel.
Back to the Sixties in de spiegeltent op Stapelen met Two of Us.
Circuskapel bij Circus Sijm bij het ziekenhuis Liduina.
Festival Rue de l’Église een Franse straatmarkt met optreden van koren, bandjes en artiesten.
Optredens zoals:
Vele jaren de Intocht Sinterklaas en opluisteren Kerstmarkt in Boxtel.
Koninginnendag en herfstfestijn voor Boxtel Vooruit.
Deelname aan verschillende festivals Boxtel, Liempde, Oisterwijk, Zaltbommel, Helvoirt, Eersel en Oeral op Terschelling
Zwarte Pietenband 10 jaar bij de sinterklaasviering van het personeel van Schiphol met 1200 kinderen in aankomst- en vertrekhal Schiphol.
Jaren vaste kapel voor het Jeu de Boulestoernooi in Esch.
Optredens in Den Bosch, Maastricht, Makkum en Harlingen, Gorinchem, Antwerpen, Durbuy, en Lille België. Oktoberfeesten in Altena en Winterberg Duitsland.
Opluisteren voetbaltoernooi in de Jordaan en Café de Arend in Amsterdam.
Hofkapel voor Prins Carnaval van Zaltbommel.
Op een motorjacht tijdens de Maas in Vlammen in Heerewaarden.
Bruiloft Bleskensgraaf
Jachthaven Zandstraat Kerkdriel
IJsbaan Boxtel
Muziekstraatje.
Kanotocht Boxtel By Night.
Samenloop voor hoop in Esch.
Op de coronaproof Markt in Boxtel op uitnodiging van het Centrummanagement.
Repetities
Begonnen bij Van Oerle Alberton wekelijks op woensdagavond en meeverhuisd naar de nieuwe locatie op Schouwrooi. Dit was toch wel ver uit het dorp en horeca en uiteindelijk werd de Adelaar bereid gevonden om de bovenzaal en opslagruimte ter beschikking te stellen.
Na vele gastvrije jaren zijn we in 2013 naar Markzicht (nu Vollop) op de Markt verhuisd waar we iedere dinsdagavond repeteren. Sinds september 2020 tijdelijk coronaproof bij De Comsche hoeve.
Na de coronaperiode zijn we nog steeds iedere dinsdagavond welkom bij de Comsche Hoeve, waar we ons helemaal thuis voelen en erg blij zijn hier te kunnen blijven repeteren.